Bryggeriforeningen
Faxehus
Gamle Carlsberg Vej 16
DK-1799 København V
CVR: 4892 3518
T: 7216 2434
Bryggerierne og tapperierne anvender ”Design for Recycling Guidelines”, således at emballagerne er designet til genbrug eller genanvendelse. Alle flasker, dåser, fustager, kasser, bakker og folier m.m. kan genanvendes. En stor del af emballagen genbruges allerede i dag, f.eks. bruges en kasse 10-30 år, og når kassen ikke kan bruges længere, bliver den granuleret, og granulatet kan bruges til at fremstille nye kasser eller bakker.
Bryggerierne og tapperierne blæser selv de lette plastflasker fra præforme, hvorved transport fra leverandører til bryggeriet/tapperiet reduceres 7-13 gange, afhængig af flaskestørrelse.
Bryggerierne og tapperierne har afgivet en såkaldt ”Plastic Pledge” til EU-Kommissionen med tilsagn om at øge andelen af genanvendt plast i nye plastflasker. Ambitionen er, at alle nye plastflasker i 2030 er fremstillet af 100% genanvendt plast (forudsat at teknologien er udviklet, og markedet er klart og konkurrencedygtigt, herunder at leverandørerne kan garantere en sikker og stabil forsyning). På kort sigt er målet, at alle plastflasker i 2025 er fremstillet af mindst 50% genanvendt plast, og det er dobbelt så meget, som EU kræver i sit direktiv om engangsplast. I 2019 var de danske bryggeriers og tapperiers plastflasker fremstillet af i gennemsnit 28% genanvendt plast, og dermed har bryggerierne og tapperierne allerede opfyldt EU’s krav for 2025.
Ved at udskifte plastflasker fremstillet af ny plast med plastflasker fremstillet af 100% genanvendt plast, reduceres emballagens CO2-aftryk med 37%. Reduceres samtidig vægten med f.eks. 10 gram pr. styk, reduceres CO2-aftrykket med 42%.
Bryggerierne og tapperierne ejer og driver pantsystemet (Dansk Retursystem) sammen med dagligvarehandelen. I 2019 indsamlede Dansk Retursystem 1,4 mia. flasker og dåser – eller 92% retur. Dertil kommer bryggeriernes egen indsamling af genbrugsflasker, fustager og kasser.
De indsamlede flasker og dåser afsættes til genanvendelse, og mere end 70% bruges igen til at fremstille nye fødevareemballager. I 2019 afsatte Dansk Retursystem samlet 54.854 ton aluminium, glas og plast til genanvendelse, og genanvendelsen gav en samlet besparelse på 153.325 tons CO2. Ved at genanvende en plastflaske reduceres CO2-aftrykket med 81%.
Dansk Retursystem arbejder også målrettet med at reducere sit eget CO2-aftryk, og selskabet har i 2019 reduceret sin CO2-udledning med 35% per emballage ift. 2014.
Med driften af pantsystemet opfylder bryggerierne og tapperierne deres producentansvar for emballagerne.
Plan for cirkulære emballager i 2030:
Den energi, der fortsat skal anvendes til opvarmning og kølning m.m., kan forsynes af vedvarende energikilder som et mix af følgende:
Barrierer: