Efter 20 års tørke brygges der igen øl i Hjørring
Næsten 20 år skulle der gå, før to ildsjæle fik ølbrygningen tilbage til Hjørring. I 1989 lukkede Bryghuset Vendia i Hjørring efter mere end 100 år. Men ved at sælge 2500 anparter lykkedes det at skaffe penge nok til at etablere et nyt bryghus. Og med succes.
AF PETER FENGER
En rød metalplade ved døren med påskriften MICHELIN vidner om, at maden er vigtig. Og at den ikke bare er i top. Den er i særklasse. Skiltet hører til den del af bryghuset, som hedder Vendia Gourmet, hvor man kan få en gastronomisk totaloplevelse.
Vendia har en brasserieafdeling, hvor der også kræses for maden, og hvor franske brasserie-retter, som ”Confit de Canard” og ”Bouillabaise”, blander sig med danske retter, som stegt rødspættefilet og grillet svinenakke.
Brasseriet har en hyggelig og uformel atmosfære med gedigne, læderbetrukne møbler og mørke borde. Modsat døren er der er en bred bar med et gammelt fadølsanlæg i blankpoleret kobber, der vidner om, at her kan man få et godt glas velskænket fadøl. Fra baren kan man gennem et vindue kigge ud til bryggeriet og se bryghusets fine grå ståltanke. Øllet i baren er af egen produktion naturligvis og serveres direkte fra bryggeriets tanke.
Bryghuset Vendia i Hjørring
I 1883 blev Bryghuset Vendia i Hjørring etableret første gang. Det havde stor succes, men i 1989 blev brygningen flyttet til Aarhus, hvor Vendia havde en samarbejdsaftale med Ceres.
Ved årtusindeskiftet opstod mange mikrobryggerier i Danmark, og nogle lokale erhvervsfolk syntes, at Hjørring også skulle have sit eget bryggeri. I 2006 lykkedes det at rejse 12 mio. kr. Ejerne fandt en gammel auktionshal, hvor der tidligere var blevet spyttet næver og handlet kvæg. Her skulle bryggeriet have til huse, og året efter blev den første øl brygget. Og der skulle naturligvis også være mulighed for at få sig nogle håndmadder til det gode øl.
Hjørring havde igen sit eget bryggeri.
Kokken Kristian Rise blev ansat som direktør, og han hævede det kulinariske niveau, så Vendia i dag har fået en gourmetrestaurant med anmærkningen ”Anbefalet af Michelin”. Michelin-stjernen blinker forude.
Niels er bryghusets nye brygger
Jeg har en aftale med Niels Thomsen, der er ny brygger på Vendia. Det er hyggeligt at gense Niels, som jeg udmærket kender dels fra Løkken Bryghus dels fra bryghuset i Randers. Niels er en rigtig vendelbo, hvor ordene ikke er i overflod, og de, der kommer, er underspillede. Men smilet er det samme og afslører den nordjyske lune.
Kristian havde spurgt Niels, om han ikke ville tilbage til Vendsyssel. Niels synes ikke selv, at han er kommet tilbage Vendsyssel. Han havde jo boet der hele tiden. Men rent arbejdsmæssigt er Niels nu vendt tilbage.
Øl med et eksklusivt udtryk
Bryghusets øl er traditionelle, men eksklusive i sit udtryk. I baren er der Vendelbo Bajer, Vendia Pilsner, Vendia Hvede og Amber Ale, og etiketterne er enkle og elegante. Sorte med et smalt bånd i klare orange, blå, gule eller grønne farver og et lille emblem, der oplyser at øllet er 100% håndbrygget. Niels forklarer, at det meste af deres øl sælges i bryghusets egne restauranter. Dem er der i dag fire af – to i Hjørring, en i Aalborg og en i Sæby.
Med så fine og elegante øl er det oplagt at knytte bryghusets gode mad sammen med dets øl. Bryghusets tjenere bruger da også mange kræfter på at lave øl-menuer, som kan ledsage den gode mad.
Så Niels glæder sig vel til at brygge endnu flere øl, der passer til bryghusets mad? Jo, det …, svarer han lunt.
—
02/06/2022