Opskrifter

Vi har samlet nogle opskrifter, hvor øl udgør en ingrediens i retten.

Kødretter

Daube med Brown Ale

Du skal bruge:

  • 1,2 kg oksetykkam, skåret i grove tern
  • 3 spsk hvedemel
  • Olie, til stegning
  • 300 g god bacon, skåret i tern
  • 3 løg, grofthakkede
  • 4 gulerødder, grofthakkede
  • 5 stængler bladselleri, grofthakkede
  • 1 spsk tomatpuré
  • Bouquet garni (3 laurbær, timian og persillestilke bundet sammen)
  • 20 peberkorn
  • 2,5 dl Brown Ale
  • 1 l oksefond
  • Bredbladet persille, ved servering
  • Godt brød, til servering

Fremgangsmåde:

Vend kødternene i hvedemelet. Brun det grundigt af i olie i en gryde. Tag kødet op, og svits bacontern, løg, bladselleri og gulerod. Kom tomatpureen ved, og lad den stege lidt med, før kødet returneres sammen med med bouquet garni og peberkorn. Kom Brown Ale og fond på, og lad det simre i ca. 1 ½ time under låg eller 1 time uden låg. Smag til med salt og evt. lidt vineddike.

Server retten med lidt bredbladet persille og godt brød til.

Kilde: Jacobsen Bryg

Kyllingeretter

Grydekylling med Brown Ale

Du skal bruge:

  • 1 kylling (ca. 1600 gram)
  • 300 ml Brown Ale
  • 4 stilke rosmarin
  • 8 fed hvidløg med skal
  • 1 god sjat olivenolie
  • 2 laurbærblade
  • Skallen fra 1 økologisk citron
  • 2 skrællede løg i grove tern
  • 1/2 l hønsefond

Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til 220 grader.

Klargør kyllingen og befri den fra blodrester.

Bind den op med kødsnor og gnid den med olivenolie.

Krydr med salt og peber.

Brun kyllingen i lidt olie på alle sider i en tyktbundet gryde til den er flot gylden.

Tag derefter kyllingen af og brun i samme gryde løg, hvidløg, citronskal, rosmarin og laurbærblade ved svag varme. Hæld øl og fond herop og kog skyen op.

Læg kyllingen tilbage i gryden og tilsæt en smule olivenolie, lidt ekstra havsalt og rosmarin.

Sæt gryde-kyllingen i ovnen på midterste rille uden låg i 10 minutter ved 220 grader.

Skru derefter ned til 180 grader og giv fuglen yderligere 45 minutter.

Den er færdig, når låret let falder fra benet, og der kun kommer en klar væske fra fuglen.

Tag kyllingen op af gryden og lad den trække mindst 20 minutter inden anretning.

Kilde: Til Øllet af Arne Astrup og Erik Skovenborg

Desserter

Brown Ale is

Du skal bruge:

Ølreduktion

  • 5 dl Brown Ale
  • 75 g sukker

Iscreme

  • 190 g sukker
  • 12 æggeblommer
  • ½ liter mælk
  • ½ liter piskefløde

Fremgangsmåde:

Ølreduktion
I en gryde koger du brown ale og sukkeret ind (reducerer) indtil det fylder 2,5 dl og 
lad det køle af herefter.

Iscreme
Giv mælken og piskefløden et opkog. Pisk æggeblommer og sukker til en tyk og luftig blanding, 3-4 min. Tilsæt den varme mælkeblanding. Hæld is-cremen tilbage i gryden og varm forsigtigt op og rør konstant med en træske til is-cremen begynder at blive tykkere. Når man trækker en finger over skeen, skal den efterlade et tydeligt spor (cremen må ikke koge og højst komme op på 85°). Tag gryden af varmen og sigt is-cremen ned i en kold skål og rør med mellemrum rundt i is-cremen i de næste 5 minutter. Når øl-reduktion og is-cremen er kølet lidt af, blander du dem i en skål og sætter skålen i køleskabet. Når is-cremen er køleskabskold, kommer du den i ismaskinen og kører den til den har konsistens som softice.
 Kom den ud i en kold skål og sæt den i fryseren.

TIP Du kan skyde genvej ved at købe en kvalitetsvaniljeis og blande med øl-reduktionen fra opskriften (det bliver dog ikke helt så godt som at køre det i ismaskine). Du lægger vanilleisen i køleskabet, indtil den bliver blød som softice og blander den så med den indkogte kolde øl-reduktion og fryser det let ind.

Øl-reduktionsmængden i opskriften passer til 1,4 kg vaniljeis, så kan du selv tilpasse det efter, hvor meget du behøver.

Læg mærke til, at der står gram og ikke liter. Det er fordi, der kan være ‘sprøjtet’ meget luft ind i industri-is; så vægten er et bedre sammenligningsgrundlag.

Kilde: Meyers