Dystre udsigter for de danske bryggerier
Med fortsat tvangslukning af restauranter, caféer og barer forventer bryggerierne markant nedgang i omsætningen i marts og april.
De kommende måneder bliver hårde at komme igennem for de danske bryggerier og deres medarbejdere, fordi restaurationsbranchen ikke bliver en del af genåbningen 1. marts.
Over halvdelen af bryggerierne forventer en nedgang i omsætningen på mindst 30% i marts sammenlignet med samme måned i 2019, viser en undersøgelse, som Bryggeriforeningen har foretaget blandt sine medlemmer. Næsten en tredjedel af de 31 deltagende bryggerier forudser ligefrem, at omsætningsfaldet bliver på mindst 50%.
”Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier, hvoraf mange ligger i små samfund med stor betydning for den lokale økonomi og livskvalitet”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
Udsigten for april måned ser endnu værre ud, såfremt nedlukningen fortsætter. På spørgsmålet: ”Hvad betyder en nedlukning af restauranter og barer mv. for dit bryggeri/tapperi i april måned?” svarer mere end 60%, at deres omsætning vil falde med mindst 30% sammenlignet med april 2019. Og 39% forventer ligefrem et omsætningstab på mindst 50%.
”Vi anbefaler derfor, at regeringens ekspertgruppe hurtigst muligt regner på genåbningsscenarier, der omfatter restaurationsbranchen – naturligvis med de nødvendige sundhedsforanstaltninger. Vi har endnu ikke set evidens for, at gæsterne smitter hinanden i nævneværdigt omfang på serveringssteder, og spørgsmålet er, om ikke det ofte er sundhedsmæssigt mere forsvarligt, at folk mødes dér med hygiejneregler og professionelt personale, end at folk mødes privat”, siger Niels Hald.
I undersøgelsen svarer mere end 90%, at kompensationsordningerne ikke dækker deres udgifter som følge af nedlukningen. De peger bl.a. på, at lønkompensationen er utilstrækkelig og ufleksibel, samt på at kompensationen for gamle varer er for ringe.
—
24/02/2021