EU-forslag risikerer trods gode hensigter at gå ud over miljøet
Nyt forslag fra EU påbyder alle medlemslande at indføre pant på drikkevarer i dåser og flasker, sådan som Danmark har gjort for længst. Samtidig vil EU indføre krav om mere genbrugsemballage. Bryggeriforeningen synes, at forslaget er særdeles sympatisk, men fremhæver, at det i sin nuværende form vil underminere det effektive danske pant- og retursystem og derfor risikerer at påvirke miljøet negativt.
EU-kommissionen ønsker med et forslag til en ny forordning at gøre emballager mere miljøvenlige. Et af midlerne er, at hvert enkelt bryggeri og tapperi pålægges et bindende krav om, at 10% af deres øl, læskedrikke og mineralvand i 2030 skal tappes i genbrugsemballager, og at andelen i 2040 skal være 25%.
”Dette krav kan være fornuftigt i lande, hvor emballagerne ender i affaldet. Men via vores velfungerende pant- og retursystem i Danmark indsamler vi både genbrugsflasker og engangsemballager, og vi tager miljømæssigt allerede hånd om begge emballagetyper. Derfor giver det ikke mening at pålægge os genbrugskvoter,” siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup.
10% af den indsamlede danske emballage med pant genbruges, idet de store bryggerier selv henter deres standardglasflasker på 33 cl i butikker over hele landet, vasker flaskerne, fylder dem og sender dem på markedet igen.
Men materialerne fra 90% af den indsamlede emballage genanvendes på højeste niveau til nye engangsflasker og -dåser med minimalt spild og optimal ressourceanvendelse.
Et krav om at lægge om fra genanvendelse til genbrug vækker ikke mindst stærk bekymring blandt mindre bryghuse, som ikke har mulighed for at hente egne genbrugsflasker og -dåser over hele Danmark.
Meget godt indhold i EU-forslaget
Ud over den overordnede hensigt med EU’s forslag til ny emballageforordning støtter Bryggeriforeningen en række af de foreslåede tiltag, eksempelvis:
- at alle EU’s medlemslande skal indføre pant på øl, læskedrikke og mineralvand i dåser og flasker
- at mængden af emballageaffald skal reduceres
- at andelen af genanvendt plast i plastemballage skal øges
- at der skal indføres et fælles affaldssorteringsmærke, så forbrugerne får lettere ved at sortere deres brugte emballage.
”Men vi mener, det er uforståeligt og miljømæssigt uansvarligt, at kravene om pant og genbrug er lempeligere for emballager til vin og spiritus”, siger Nick Hækkerup.
Genanvendelig emballage: Flasker af glas eller plast samt dåser af aluminium, som omsmeltes efter brug og anvendes til nye flasker og dåser.
Genbrugsemballage: Flasker af glas eller plast, som rengøres efter brug og påfyldes igen. Ofte tykkere og tungere for at kunne holde til denne proces. Genbrugsdåser findes ikke.
Foto: Ty Stage / Dansk Retursystem
—