Hver fjerde nye danske øl er en India Pale Ale
Den humlebitre, friske India Pale Ale (IPA) fortsætter sin sejrsgang blandt danske bryggere og øl-nydere. På fem år har IPA mere end fordoblet sin andel af de nye danske øl. Andre populære ølstile er Porter/Stout og Pale Ale.
Hele 26% af de mange nye øl fra de danske bryggerier i 2018 var en IPA. Det er mere end en fordobling på fem år fra 11%.
Det viser en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen – baseret på Beertickers årslister over nye danske øl, der satte rekord med 1825 nye øl i 2018.
De mest populære ølstile er ellers Pale Ale, Porter/Stout og Belgisk Ale, som hver udgør omkring 10% af de nye øl. IPA er nært beslægtet til Pale Ale – populært sagt er IPA en mere humlet Pale Ale.
Tilbage i 2013 lancerede bryggerierne mest Porter og Stout, fulgt af Pale Ale og med IPA på tredjepladsen. Med en andel på 9% mod 18% i 2013 må de sorte og fyldige øl i Porter/Stout-stilen nu nøjes med en tredjeplads meget langt efter IPA.
”Danskerne er vilde med den bitre humlesmag, når de skal nyde en øl, så hypen omkring IPA fortsætter med uformindsket kraft. Men IPA er ikke bare IPA, og bryggerne kræser for ganerne med nye smagsvarianter inden for den populære ølstil”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
I IPA-familien er den nye ølstil New England IPA stormet ind på øl-scenen i løbet af de seneste tre år. Tilbage i 2015 eksisterede New England IPA ikke i Danmark, men i 2018 lancerede danske bryggerier hele 121 af slagsen. Dermed udgjorde de en fjerdedel af alle IPA’er og 7% af alle nye øl.
New England IPA blev opfundet i begyndelsen af dette årti i Vermont, USA. Det er en saftig øl med blomster- og citrusduft samt smag fra humlen, men med langt mindre af den humlebitterhed, som ellers karakteriserer IPA. Grundet et tåget og uklart udseende bliver den også kaldt Hazy IPA.
En nyere IPA-ølstil kom på markedet sidste år: Brut IPA, der blev opfundet så sent som november 2017 i San Francisco. Allerede i maj sidste år kom den første danske fra Ebeltoft Gårdbryggeri, og 11 danske Brut IPA’er nåede ud i forbrugernes ølglas i 2018. Til Brut IPA bruger bryggerne et amalyse-enzym under brygningen, så der stort set ikke er noget restsukker i den færdige øl. Resultatet er en tør, meget aromatisk, sprudlende IPA, med stor fokus på humlen men med lav bitterhed. Altså en champagneagtig øl – deraf Brut navnet.
Det sker også at gamle ølstile genopdages. Som med den tyske hvedeøl Berliner Weisse – nu i moderne udgave oftest med frugt tilsat. Tilbage i 2013 blev der blot lanceret en enkelt af typen, men i 2018 kom der hele 47 Berliner Weisse ud af de danske brygkedler.
Danskerne drikker dog fortsat mest pilsner, idet to ud af tre af de øl, der sælges i Danmark er pilsnere, som tilhører ølstilen Lager. Men blandt de nye øl var blot 14% en Lager.
IPA – procentdel af alle nye danske øl:
- 2013: 11,1%
- 2014: 14,1%
- 2015: 16,7%
- 2016: 18,4%
- 2017: 21,3%
- 2018: 26,3%
IPA – antal nye danske:
- 2013: 100
- 2014: 149
- 2015: 210
- 2016: 255
- 2017: 330
- 2018: 470