Ny rekord: 92% af alle flasker og dåser med pant kom retur i 2019
I Dansk Retursystem glæder Lars Krejberg Petersen, som er administrerende direktør, sig over den store opbakning til pantsystemet. 61 mio. flere flasker og dåser kom retur end året før, hvilket er en stigning på 5% og en sejr for klimaet, der i år 2019 blev sparet for 150.000 ton CO2.
Danskernes opbakning og et stærkt samarbejde
Det er danskernes vilje til at levere deres pant-emballage retur og ikke mindst et stærkt samarbejde mellem bryggerierne og den danske dagligvarehandel, der muliggør et så effekt pantsystem.
”Det danske pantsystem er måske verdens bedste, og det skyldes ikke mindst det unikke samarbejde mellem bryggerier og dansk dagligvarehandel, der sikrer høj opbakning fra forbrugerne”, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkede Købmænd.
Claus Bøgelund Nielsen mener, at den store årsag til succes skyldes, at branchen er så tæt på kunderne.
Ifølge Lars Krejberg Petersen skyldes det naturligvis også danskernes opbakning:
”Det danske pantsystem er et af verdens bedste, og det skyldes ikke mindst, at danskerne bakker op om systemet. Derfor er den rekordhøje returprocent, vi ser i 2019, også noget, alle danskere kan være stolte af at have bidraget til.”
Plastik er fantastisk
Særligt plastflasker med pant returneres til genanvendelse. Hvad angår disse, er returprocenten helt oppe på 94%, hvilket er en glædelig nyhed i en tid, hvor plastikforurening er i fokus og fylder meget i danskernes bevidsthed. Med kampagnen ”Plastik er fantastisk”, som rullede over skærmene i 2019, satte Dansk Retursystem fokus på, at vi godt kan bruge plastik som materiale til fx drikkeemballager, når bare vi sørger for at genanvende materialet – og det er vi i Danmark heldigvis rigtig gode til.
Klimaaftrykket fra plastflasker er desuden markant lavere end fra kartoner. I en undersøgelse, som DTU Miljø har udført fra Bryggeriforeningen, står det nemlig klart, at kartoner har et større netto CO2-aftryk end plastflasker, da plastflasker genanvendes, hvorimod kartoner ender i husholdningsaffaldet og efterfølgende bliver brændt.
Du kan læse Dansk Retursystems årsrapport for 2019 her.
Du kan læse mere om undersøgelsen fra DTU Miljø her.