Over 100 påske- og forårsbryg at vælge imellem
16 nye påske- og forårsbryg er foreløbig registreret på årslisten over nye danske øl i 2019.
Det viser et udtræk, som Beerticker har lavet for Bryggeriforeningen. Men der kommer flere,
for der bliver fortsat lanceret nye forårsbryg i april og maj.
– Vi estimerer, at der er lidt over 100 danske påske- og forårsbryg på markedet i år. Heraf er
foreløbig 16 helt nye øl. Så forbrugerne har rig mulighed for både at vælge gode, gamle
kendinge og at stifte bekendtskab med nye smage. Bryggerierne frister virkelig med mange
og vidt forskellige bryg, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
Både den svageste og stærkeste nye forårsbryg er økologisk. Ørbæk Bryggeri’s Low Spring,
der er brygget med hindbær, er meget velegnet til at kunne køre hjem fra påskefrokosten.
Den er nemlig på blot 0,4% og kategoriseres dermed som alkoholfri. Derimod er Forårs IPA
fra Bryghuset Braunstein en rigtig nydeøl – en såkaldt Double IPA på 9%.
Hadsund Bryghus står for det mest specielle navn – Dimmel Bock, navngivet efter dimmel-
uge, som er et gammelt udtryk for påskeugen.
Især for påskebryg er sæsonen meget kort. Tendensen er derfor, at de danske bryggerier
satser mere på forårsbryg. Interessen for påskebryg falder naturligt nok brat efter påske.
Grundet den korte sæson er der også en del bryggerier, der helt fravælger både påske- og
forårsbryg i deres sortiment. Men der er rigeligt med andre øl at vælge imellem for de danske
forbrugere. I 2018 satte bryggerierne rekord med 1825 nye danske øl, viser Beertickers
seneste årsliste.
Oprindeligt var den danske påskebryg en Dobbelbock på omkring 8%. Den var inspireret af
Salvator-øllen fra det bayerske Paulaner Brauerei, der blev etableret som et klosterbryggeri i
1634 af Paulaner-munke. I fasten op til påske drak munkene denne øl i stedet for at spise.
Ikke uden grund kaldes øl og specielt den maltrige Dobbelbock for flydende brød
–udgangspunktet for både øl og brød er nemlig korn og gær. Nogle mener endda, at øl
tilfældigt er opfundet ved bagning af brød i Mesopotamien for 7.000 år siden.
Sidst i 1890’erne blev Salvator-øl importeret af københavnske restauratører omkring påske
populært. Der var endda Salvator-fester på københavnske værtshuse. Bryggeriet Thor i
Randers introducerede den første danske Salvator-øl i 1899. Fra 1905 bryggede Carlsberg
denne øltype og kaldte den påskebryg.
Nu om dage er påskebryg ikke en fast ølstil, men næsten alle er lyse eller gyldne. Bock-
ølstilen er stadig udbredt.
Nye danske påske- og forårsbryg 2019 (foreløbig oversigt):
- Bryggeriet Skands Forårsbryg 4,6% – humlefrisk ravgylden Ale
- Bryghuset Braunstein Forårs Bryg 6% – økologisk California Common
- Bryghuset Braunstein Forårs IPA 9% – økologisk Double IPA
- Det Lille Bryggeri Forårsbryg 2019 6% – Amber Ale
- Esbjerg Mikrobryg Spring Bock 4,6% – Helles Bock
- Frederikshavn Bryghus – forårsbryg tæt på lancering
- Fri Bryg Påskeøl 7% – gylden Bock
- Hadsund Bryghus Dimmel Bock 6,9% – dimmel-ugen lig med påskeuge
- Jacobi Craft Brew Påskebryg 5,9%
- Juel’s Bryg Påskens Øl 6,5% – Pilsner
- Mjels Bryghus Påskebryg 5,3% – mørk let krydret Ale
- Rosenholm Bryghus påskebryg – navn ikke fastlagt endnu
- Thisted Bryghus Easter Bock 7,4% – Dobbelbock
- Thyras Bryg Påskebuk 5% – Røgøl
- Ørbæk Bryggeri Fynsk Påske 5,8% – økologisk New England IPA med hyldeblomst
- Ørbæk Bryggeri Low Spring 0,4% – økologisk alkoholfri med hindbær
!