Mærkning af læskedrikke og vand

Mærkningen på fødevarer giver forbrugeren nærmere oplysninger om produktets indhold og holdbarhed.

Mærkning

Læskedrikke og vande er mærket med varebetegnelse, ingredienser, tilsætningsstoffer, næringsindhold, nettomængde samt en holdbarhedsdato. Derudover er angivet oprindelsessted, hvis det er relevant samt kontaktoplysninger til det ansvarlige firma i mærkningen.

Varebetegnelse

Læskedrikke og vande skal mærkes med en varebetegnelse.

Eksempler på varebetegnelser er ”læskedrik”, ”naturligt mineralvand”, ”kildevand”, ”vand”, ”dansk vand”.

Et fabrikations- eller varemærke eller et fantasinavn kan ikke træde i stedet for varebetegnelsen, men må gerne anvendes som supplement til varebetegnelsen.

Ingrediensliste

Ingredienslisten skal indledes med ordet ”Ingredienser”.

I ingredienslisten er samtlige ingredienser og eventuelle tilsætningsstoffer opstillet. De enkelte ingredienser er angivet i rækkefølge efter faldende vægt.

Mærkning af tilsætningsstoffer

 

Tilsætningsstoffer er angivet ved stoffets kategori efterfulgt af stoffets navn eller E-nummer (stoffets nummer i positivlisten) – E’et betyder, at der er fælles regler for brugen af stoffet i EU. F.eks. ”Farvestof: Karamel” eller ”Farvestof: E 150 d” og ”Konserveringsmiddel: Kaliumsorbat” eller ”Konserveringsmiddel: E 202”.

Læskedrikke, der indeholder ét eller flere sødestoffer, er mærket med ”Indeholder sødestof(fer)”.

Læskedrikke, der indeholder både tilsat sukker og ét eller flere sødestoffer, er mærket med ”Indeholder sukker og sødestof(fer)”.

Læskedrikke, der indeholder aspartam eller aspartam-acesulfam-salt, er mærket med angivelsen ”Indeholder en phenylalaninkilde”.

Læskedrikke og vande, der er tilsat én eller flere aromaer, er mærket med angivelsen ”Aroma(er)” eller ved en specifik beskrivelse af aromaen. Hvis den anvendte aroma er kinin og/eller koffein, er disse angivet ved deres specifikke navn umiddelbart efter betegnelsen aroma: f.eks. ”Aroma: Koffein”.

Næringsdeklaration

Næringsdeklarationen på en læskedrik (almindelig sukkersødet) kan se sådan ud: Næringsindhold pr. 100 ml: energi 170 kJ/41 Kcal, fedt 0 g, heraf mættede fedtsyrer 0 g, kulhydrat 9,6 g, heraf sukkerarter 9,6 g, protein 0 g, salt 0,05 g.

Nettomængde

Nettomængden i læskedrikke og vande angives i liter (l), centiliter (cl) eller milliliter (ml).

Holdbarhedsmærkning

Holdbarhedsdatoen er den dato, til og med hvilken fødevaren bevarer sine specifikke egenskaber under de rette opbevaringsforhold, og hvor varen med sikkerhed fortsat er egnet til at blive spist/drukket.

Holdbarhedsdatoen er angivet lige efter ordlyden ”Bedst før”, når datoen angiver dagen (f.eks. 050422 eller 5. april 2022).

Regler om mærkning

De generelle regler om mærkning af fødevarer er fastsat i EU’s forordning om fødevareinformation til forbrugerne (nr. 1169/2011). EU-reglerne er suppleret med danske regler i en bekendtgørelse om mærkningssprog, nettoindhold, lot-nummer samt ikke-færdigpakkede fødevarer.

Derudover er fastsat særlige regler om mærkning og markedsføring af naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand i et EU-direktiv, som er implementeret i en dansk bekendtgørelse.