Humletyper

Den hurtigtvoksende slyngplante

Humle er en hurtigtvoksende slyngplante, der kan blive op til 8 meter høj på bare tre måneder. Humle dyrkes på marker kaldet humlehaver, hvor man lader planterne slynge sig op ad høje humlestænger.

Humlesorter

Der dyrkes mere end 50 forskellige former for humle i verden. Man deler overordnet de mange humlesorter op i to hovedtyper, nemlig aromahumle og bitterhumle. Aromahumle er rig på humleolier og tilfører øllet en aromatisk og parfumeret smag. Bitterhumle er rig på humleharpikser og tilfører øllet en bitter smag. I det følgende beskrives de mest populære aroma humletyper.

Hallertau Mittelfrüh
Meget efterspurgt humletype fra Hallertau-regionen med fin aroma og medium bitterhed. Har for år tilbage været ramt af plantesygdomme, hvilket har indskrænket produktionsarealet, men er i øjeblikket på hastig retur.

Perle
En af verdens mest dyrkede aromahumletype bl.a. på grund af en attraktiv kombination af bitterhed og aromakomponenter. Giver højt udbytte blandt aromahumletyperne.

Hersbrucker
Hersbruck-regionen, som ligger Nordøst for Nürnberg i Tyskland, har lagt navn til Hersbrucker-humlen, som i dag primært dyrkes i Hallertau, hvor den er meget populær. Meget god aroma og relativt lav bitterhed.

Saaz
Klassisk, berømmet Böhmisk humletype dyrket omkring byen Saaz i det nuværende Tjekkiet. Saazhumlen er verdensberømt for sin ”noble” aroma. Høstudbyttet er til gengæld sjældent tilfredsstillende.

Tettnanger
Hårdfør humletype, der har fået sit navn fra området ”Tettnang” i Tyskland, helt nede ved Bodensøen ved grænsen til Schweiz, hvor den primært dyrkes. Kendt for sin fine aroma.

Spalter
Dyrkes udelukkende omkring byen Spalt i Tyskland, ikke langt fra Hallertauregionen. Meget fin aroma på højde med Tettnanger. Har i de seneste år oplevet stigende popularitet på trods af relativt ringe udbytte.

Amarillo
En relativ ny amerikansk humle sort.  Det er en stærk aroma sort,  der giver noter af blomster, grapefrugt, citrus, fersken. Humlesorten anvendes oftest i brygningen af  Lyse Ales og IPA.

Cascade

Lanceret som ny humleart i 1972 og dyrkes alt overvejende i USA. Lav bitterhed og aroma i mediumstyrke. Brugt i de senere år i flere danske øl.

Citra
Citra er en aromahumle, der kom frem i 2007. Den er fremavlet af Hallertau Mittelfrü, Tettnang, Brewers Gold og EKG. Aromaen er præget af  tropisk frugt og citrus.