IPA

India Pale Ale er en Lys Ale brygget på lyse malte og med rigelige mængder humle.

Den humledominerede øl

India Pale Ale (IPA) er en Lys Ale brygget på lyse malte og med rigelige mængder humle. Øllet har en frisk og frugtig smag, men også en markant bitterhed fra humlen.

Øltypen stammer fra England og har rødder tilbage til det 18. århundrede, da tusindvis af engelske handelsfolk og soldater var udstationeret i Indien. De efterspurgte en god og tørstslukkende øl af britisk tradition. Derfor udviklede man øltypen IPA, der takket være et højt indhold af humle og en høj alkoholprocent kunne klare den tre til seks måneder lange sejltur fra England til Indien.

En bitter øl

IPA’s smagsprofil er i det hele taget karakteriseret af den store mængde humle, der anvendes i brygningsprocessen. Humlen giver øllet en markant bitterhed, som suppleres af en blomstret, frugtig og til tider urteagtige smag. Den lyse malt giver øllet en lys gylden farve, mens skummet vil lægge sig som en hvid eller cremefarvet krone. I dag er den amerikanske fortolkning af øltypen den mest kendte, og i denne udgave anvendes endnu større mængder humle. Gennem årene har de amerikanske bryggere også eksperimenteret med nye aromahumlesorter og teknikker til at maksimere humlearomaen.

Profil:

Oprindelse: England

Farve  og skum: Lys til gylden med en hvid til cremefarvet skumkrone.

Smag: Frugtig, humlet og med høj bitterhed.

Severingstemperatur: 7-10°C

Alkoholprocent: 4-11% – afhængigt af udgave

Gæring:  Overgæret

IPA India pale ale

New England IPA

En anden underkategori til IPA er New England IPA, der som regel forkortes NEIPA. NEIPA er en af de nyeste versioner af IPA. Øllet blev oprindeligt brygget i Vermont i New England i USA, hvorfra navnet stammer. NEIPA er en ufiltreret IPA med en gul-orange farve, som gør, at øllet fremstår uklart og juicy. Smagen er domineret af en frugtig humlearoma, men eftersmagen er stort set uden bitterhed.

West Coast og East Coast IPA

Som det ligger i navnet, blev West Coast IPA oprindeligt brygget på den amerikanske vestkyst. Denne version af øltypen bærer præg af en nær placering til humlemarkerne i det nordvestlige USA, som har resulteret i, at smagen domineres af friske bitterhumler. Smagen er derfor skarp med en forfriskende bitterhed. East Coast IPA blev oprindeligt brygget på den amerikanske østkyst, hvor afstanden til de friske amerikanske humlemarker i det nordvestlige USA, gjorde det lige så oplagt at anvende europæisk humle. Denne version af IPA adskiller sig i stedet med en mere udpræget malt-karakter og anvendelse af specielle humletyper, der giver en mere krydret smag.

Session IPA

Ud over den overordnede inddeling af IPA i en britisk og amerikansk fortolkning findes der en række underkategorier til IPA. Session IPA er ligesom IPA stærkt humledomineret, men til gengæld er denne udgave af øltypen karakteriseret af en lavere alkoholprocent. Årsagen til, at man udviklede en mildere IPA siges at være, at det før i tiden var tilladt at drikke på de engelske arbejdspladser. Selv i våbenindustrien var det tilladt at nyde stærke alkoholdige drikkevarer i arbejdstiden. Man indså dog, at denne kombination var lidt for risikabel og udviklede derfor en mildere IPA, kaldet Session IPA.  Navnet stammer fra det engelske begreb ”session”, der oprindeligt blev anvendt om øl med en lav alkoholprocent, der kunne nydes i session – det vil sige i pauser og til frokost.

Imperial IPA

Imperial IPA er derimod karakteriseret af et endnu højere alkoholindhold, end hvad man finder i en traditionel IPA. Derfor kaldes den også indimellem for en Double IPA eller Triple IPA. Som regel ligger alkoholprocenten på mindst 7,5%. Denne version af øllet er karakteriseret af en sød og intens humlesmag.