Lys Ale

Lys Ale er overgæret og brygget på lyse malte og lyse typer råfrugt. Lys Ale deler man generelt op i en britisk og belgisk tradition, hvor førstnævnte er afdæmpet i gæringsaromaen, og sidstnævnte er afdæmpet på humlearomaen.

Pale Ale

Pale Ale er en overgæret, ravgylden øl med middel maltsødme, middel frugtighed og middel bitterhed. Pale Ale siges at være den gyldne middelvej mellem den mørke og maltristede Stout og den lysere Lager – en meget smagfuld, men ikke for tung øl. Pale Ale er derfor også en populær og alsidig øl. Balancen mellem malt og humle gør den ikke nær så bitter som den mere humledominerede India Pale Ale.

Oprindelse
Pale Ale stammer fra England. Betegnelsen pale angiver brugen af en relativ lys malt, som man allerede i det 17. århundrede var blevet i stand til at fremstille i store mængder grundet brugen af koks til tørring af malten. Koks, der basalt set er afgasset kul, hverken soder eller ryger som andre brændselskilder, og derved undgik man bismagen af røg og branket sod. Lige så vigtigt var det, at det var nemmere at styre temperaturen ved brugen af koks, så tørringen blev mere jævn, og malten kunne holdes relativ lys. Det var dog først i Victoriatiden, at øltypen for alvor fik sit folkelige gennembrud hos den voksende engelske middelklasse. Især den midtengelske by Burton-upon-Trent blev centrum for brygningen af Pale Ale, hvilket dels skyldtes den fordelagtige geografiske placering midt i landet og det unikke grundvand, der grundet indholdet af magnesiumsulfat var særligt velegnet til typen.

Den ravgyldne all-rounder
Pale Ale er altså en alsidig øltype, der gennem årerne er blevet udviklet i mange forskellige retninger. Fælles for alle Pale Ales er det ravgyldne ydre, og at øllen er overgæret, hvilket betyder, at gæren stiger op til overfladen under gæringen og danner et tykt gærlag. Gæren har tendens til at efterlade restsukre i øllet, som gør det mere fyldigt og sødligt.

American Pale Ale

I 1980erne tog amerikanerne Pale Ale til sig og videreudviklede en variant, der i dag betegnes American Pale Ale, som oftest forkortes APA. American Pale Ales brygges med amerikanske ingredienser såsom amerikanske malte og den amerikanske humletype cascade. American Pale Ale er renere i smagen, men også mere bitter end den mere maltede og afbalancerede klassiske engelske Pale Ale. Derfor kan aromaerne i en American Pale Ale minde om aromaerne i en India Pale Ale. De parfumerede aromaer, som primært stammer fra humlen, er som regel eksotiske frugter, blomster, citrus, grapefrugt eller harpiks. Som ledsager til mad går American Pale Ale godt til både frikadeller, stegt flæsk, tunsteak, fajita og sågar også til en del af det asiatiske køkken, hvor den blandt andet kan nydes til dumplings.

Profil:

Oprindelse: England

Farve og skum: ravgylden med en hvid til cremefarvet skumkrone.

Smag: Frugtig med mild til markant sødme og varierende bitterhed. 

Severingstemperatur: 10-13°C

Alkoholprocent: 4, 5-6% 

Gæring:  Overgæret

Lys Ale

Lys Belgisk Ale

Belgierne tog Pale Ale til sig under 1. verdenskrig og tiden derefter, da alt britisk var på mode. Den belgiske Pale Ale indeholder mere humle, end hvad der er normalt for belgisk øl, men dog sjældent i de mængder, som kendes fra Storbritannien og USA. Gæren er typisk også en anden type, der danner mere frugtighed. Der findes sågar belgiske Pale Ales, der indeholder vildgær. De lyse belgiske ales er dog også kendt for en mere krydret smag, minimal bitterhed, masser af kulsyre og skum. Nydes den til middagen, akkompagneres den gerne med fjerkræ såsom stegt kylling, braiserede vagtler, perlehøne eller til en smørstegt rødspættefilet. Inden for underkategorien Lys Belgisk Ale findes endvidere en række underkategorier.

Blonde

Blonde er en arketypisk og populær Lys Belgisk Ale med en høj alkoholprocent, markant sødme, mild bitterhed og en frugtig samt krydret smag. På fransk og flamsk betyder navnet Blonde “lys”. Øltypen, som vi kender den i dag, kom for alvor frem på markedet i 1950’erne, hvor de belgiske bryggerier forsøgte at skabe en konkurrent til den populære Pilsner ved at tilnærme sig udseende og smag. Blonde er dog en langt mere kompleks øl end Pilsneren. Den lyse ale er velegnet til og i braiserede retter med eksempelvis kylling, svin og kanin.

Stærk Gylden Ale

Stærk Gylden Ale beskrives som en ulv i fåreklæder. Bag det lyse og pilsner-agtige udseende gemmer der sig nemlig en stærk øl med høj alkoholprocent. Blandt de mest kendte inden for kategorien, finder vi Duvel fra bryggeriet Duvel Moortgat i Belgien. Familiebryggeriet blev grundlagt af Jan-Leonard Moortgat i 1871, og hans to sønner hjalp ham med at drive bryggeriet. Under 1. verdenskrig blev forbindelsen mellem Belgien og Storbritannien styrket, og Moortgats ene søn var i den forbindelse blevet begejstret for de britiske ales. Han besluttede derfor at brygge en øl med inspiration fra disse. Han rejste til Storbritannien og kom hjem med en særlig gær fra Skotland, som blev brugt til at brygge Moortgats første Stærk Gylden Ale. Den blev døbt Victory Ale med reference til slutningen på 1. verdenskrig. Til en ølsmagning var der dog en sko-skrædder, som begejstret råbte “Dit es een echte duivel”, som på dansk betyder “Det her er en rigtig djævel”. Navnet holdt ved, hvorfor deres stærke gyldne ale i dag kaldes for en Duvel (Djævel). I 1960’erne blev der tilmed udviklet et ølglas til øllet, som kaldes The Tulip. Duvel er kun en blandt mange belgiske eller belgisk inspirerede Stærk Gylden Ale, hvis smag som regel er maltet, frugtig og med krydrede noter.

Tripel

Tripel er den belgiske betegnelse for en stærk Lys Ale, som typisk har en høj alkoholprocent. Navnet er opstået, da man traditionelt set brygger øllet med tre gange så meget malt end normalt. Blandt de kendte Tripel-øl findes blandt andre Westmalle Tripel, som er en Trappistøl brygget af Trappistmunke. Brygningen af denne og andre Trappistøl anvendes til at finansiere vedligeholdelsen af Trappistmunkenes klostre. Tripel bliver naturligvis også brygget uden for klostrene, men disse må ikke kaldes Trappistøl.

Saison

Saison er en forfriskende traditionel landøl, der stammer fra det sydlige Belgien. Denne lyse ale brygges i stigende grad rundt om i verden, hvor den også er kendt som Farmhouse Ale. Oprindeligt blev den brygget på mindre bondegårds-bryggerier i den fransktalende del af Belgien, Vallonien, hvor den havde til formål at slukke tørsten hos høstarbejderne. Saison øl kaldes også for Biére de Garde, som betyder “øl der kan gemmes”, hvilket henviser til, at øllet traditionelt set blev brygget i foråret, så det var drikkeklart i efteråret. Aromaen er frugtig og med noter af jordbund, kælder og peber. Den særlige smag og duft udvikles under gæringen gennem den kemiske forbindelse, der opstår, når syre reagerer på alkohol. Saison er anbefalelsesværdigt til fisk og skaldyrsretter som hummer og blåmuslinger. Øllet er dog også velegnet at nyde til charcuterie, modnede franske oste og smagsrige pateer.

Profil:

Oprindelse: Belgien

Farve og skum: Lys til gylden med en hvid til cremefarvet skumkrone.

Smag:  Frugtig, kryderet med en maltsødme og mild bitterhed.

Severingstemperatur: 7-10°C

Alkoholprocent: 5-11% 

Gæring: Overgæret