Lys Lager

Pilsner og Classic er af øltypen Lys Lager – bliv klogere på de to underkategoriers smagsprofil, brygningsproces og deres gastronomiske match.

Pilsner

Pilsner er en lys lagerøl brygget på lys pilsnermalt. Øllet har en gylden farve og en fyldig, stabil og cremet skumkrone. Smagen er ren, frisk, diskret og med en mild maltsødme samt bitterhed fra de klassiske tyske og tjekkiske bitter- og aromahumler, der som regel anvendes til at brygge øllet. Derudover brygges øllet også på blødt vand, hvilket vil sige, at der kun er få opløste salte i vandet. Øltypen blev udviklet tilbage i 1842, da den tyske brygmester Josef Groll bryggede den første Pilsner i byen Pilsen (Plzeň) i Tjekkiet. Øltypen blev opkaldt efter den tjekkiske by – mere specifikt kaldte Groll sin øl for Pilsner Urquell. Det var den hidtil lyseste og mest klare øl, og den blev efterfølgende inspirationskilde inden for brygningen af undergærede øl. Pilsneren blev en stor succes i Tjekkiet og bredte sig hurtigt til resten af Europa – og er i dag at finde verden over.

Den mest udbredte øltype

Eftersom Josef Groll var tysker, er der mange der hævder, at Pilsneren ligeså vel er af tysk oprindelse, som den er af tjekkisk oprindelse. Derfor defineres både de tyske og tjekkiske pilsnerøl som de oprindelige. De er karakteriseret af en noget større fylde og mere markant bitterhed, end man oplever i nyere pilsnertyper. Den tjekkiske udgave er også præget af en mere rund og sød smag. Med inspiration fra den første Pilsner bryggede Tuborg tilbage i 1880 den første danske pilsnerøl – Grøn Tuborg. I dag er Pilsner den mest udbredte øltype, og den de danske bryggerier sælger mest af. Alkoholprocenten i en almindelig pilsner ligger som regel på 4- 5%.

Pladsholder

Stærk pilsner

Øltypen findes dog også i en stærkere udgave, kaldet Stærk Pilsner, hvor smagen og bitterheden er kraftigere. Denne udgave af øltypen er tilmed mere fyldig og har en let vinøs karakter.  Alkoholprocenten i en Stærk Pilsner er 5-8%.

Gastronomi

Pilsner er en god all-round øl, men er især anbefalelsesværdig til det traditionelle nordiske og centraleuropæiske køkken. Særligt til det klassiske danske frokostbord og danske simreretter serveret med surt og sødt. Den milde smag gør dog også, at øllet går godt i spænd med pastaretter og pizza. Pilsneren kan også bruges i bagværk, fiskeretter og lette supper. Her erstattes vand med øl, hvilket tilfører retten en kornsmag, let bitterhed og sødme, og det fremhæver rettens nuancer.

Profil:

Oprindelse: Tjekkiet/Tyskland.

Skum og farve:  lys til strågul med en hvid og fyldig skumkrone.

Smag: Mild, let drikkelig og med en mild maltsødme og bitterhed.

Severingstemperatur: 7-10°C

Alkoholprocent: 4-8%

Gæring: Undergæret

Classic

Classic er en underkategori til øltypen Lys Lager. Classic har en noget mere gylden farve og sødlig smag end Pilsneren, som også er af typen Lys Lager. Øllet blev for første gang i Danmark brygget i 1993 som en reintroduktion og modernisering af de klassiske Wiener- og bayerske øl. Blandingen af pilsnermalt og flere mørkere malttyper giver Classic en fyldig og aromatisk karakter, og i glasset står øllet gyldent med en flot hvid skumkrone.

Classic kendes også som Wienerøl, da den har sin oprindelse i det Østrig-Ungarske rige. Som regel tilskriver man den østrigske brygmester fra Wien, Anton Dreher, æren for udviklingen af Wienertypen. Han var den første, som anvendte engelske maltningsteknikker til at fremstille undergæret øl. Det resulterede i, at han skabte en rødlig øltype, der blev kendt som Wienerøl.

Wienerøl er som regel en smule sødere og med en lidt højere alkoholprocent end Pilsnerøllet, men er ligeledes undergæret, og hvad der kan betegnes som let-drikkelig, da øllen på trods af sit lidt mørke ydre ikke er en tung øl.

Gastronomi

En Classic bør nydes ved en temperatur på ca. 7-10 grader og er særligt velegnet til klassiske danske retter som eksempelvis krebinetter, frikadeller og skipperlabskovs, men generelt er øllet anbefalelsesværdigt til kød og kartofler.

Profil:

Oprindelse: Østrig/Ungarn

Farve og skum: Gylden med hvid skumkrone

Smag: Sødlig med noter af let-ristet malt og karamel. Minimal bitterhed.

Serveringstemperatur: 7-10 grader

Alkoholprocent: 4-8%

Gæring: Undergæret

Lys lager