Lav-alkohol og alkoholfri øl

Lav-alkohol og alkoholfri øl er øl med en lav alkoholprocent.

Hvad er lav-alkohol og alkoholfri øl?

Lav-alkohol og alkoholfri øl er øl med en lav alkoholprocent. For at en øl kan karakteriseres som lav-alkoholdig, må den max have en alkoholprocent på 3%, mens alkoholfrie øl max må have en alkoholprocent på 0,5%

Når loven tillader en lille mængde alkohol i alkoholfri øl, hænger det sammen med, at der altid er en risiko for, at der kan forekomme en lille rest-alkohol i gærede sukkerstoffer i føde- og drikkevarer.

Størstedelen af lav-alkohol og alkoholfrie øl er lyse, men som følge af en øget interesse, efterspørgsel og forbedret teknologi, er udbuddet ikke kun blevet større, men også bredere. Derfor er det også muligt at slukke tørsten i en mørk øl med lavt alkoholindhold.

Lav-alkohol øl er som sådan ikke noget nyt. De fleste kender til hvidtøl, som ofte går under navnet nisseøl, som er en lav-alkohol øl med et alkoholindhold på max 2,25%. Hvidtøllet stammer helt tilbage fra 1400-tallet og var op til midten af 1800-tallet en af de eneste øltyper i Danmark. Et historisk tilbageblik på alkoholfrit øl tager os ikke lige så langt tilbage i tiden, men bryggerne har i mange år eksperimenteret med at udvikle alkoholfri øl.

De lave procenter trender

Selvom udbuddet stadig ikke er stort, har danskerne for alvor fået smag for lav-alkohol og alkoholfrie øl. I perioden fra november 2017 til oktober 2018 ses en stigning i salget af alkoholfri øl på knap 28%, når man sammenligner med samme periode året før. Det årlige salg har dermed rundet 12 millioner dåser og flasker.

Bryggerierne har ligeledes fået sans for at brygge øl med en mindre mængde alkohol. Udbuddet af lav-alkohol og alkoholfrie tørstslukkere er blevet langt større og bredere end for blot få år siden. En af forklaringerne er, at brygmestrene er blevet bedre til at fremstille lav-alkohol og alkoholfrit øl, der tilmed smager godt.

Brygning

Lav-alkohol og alkoholfrie øl kan brygges på flere forskellige måder. En brygningsmetode er at trække alkoholen ud af det færdigbryggede øl. Det kan gøres med en inddampningsteknik, hvor alkoholen fordamper, eller det kan udføres med osmose, hvor alkoholen filtreres væk. En anden mulighed er at standse gæringen, før den er færdig, mens alkoholprocenten stadig er lav. Udviklingen af særlige gærstammer har dog bragt en ny teknik på banen, som flere og flere bryggerier benytter sig af. Et eksempel er Pichia gær, der normalt anvendes til at udvikle frugtige smagsstoffer i vin, men gæren omsætter også kun en meget begrænset mængde sukker til alkohol, og den kan derfor anvendes til at brygge øl med lav alkoholprocent og en fortsat god smag.