Påskebryg
Påskebryg er en højtidsøl, som danskerne hvert år får fornøjelsen af, når påsken står for døren og højtiden fejres.
En højtidsøl
Påskebryg er en højtidsøl, som bryggerierne sender på markedet i forbindelse med påsken. Påskebryg udgør ikke en øltype for sig, men dette sæsonøl har en række karakteristika, som år efter år har gjort det populært at nyde i tiden omkring påske.
Fra fastetid til festmåltid
Påskebryg har rødder i Salvator-øllen, som tilbage i 1700-tallet blev brygget i de sydtyske klostre af Paulaner-Munkene. Munkene bryggede øllen til fastetiden, hvor de i hele 40 dage kun måtte indtage flydende kost. Derfor var Salvator-øllen en særlig stærk og næringsrig øl af typen Bock.
Salvator-øllet blev hurtigt udbredt i løbet af 1800-tallet, og kort før århundredeskiftet fandt øllet vej til Danmark. De forenede Bryggerier, dannet af en række mindre københavnske bryggerier, tilbød Salvator-øl i 1891 og solgte året efter Salvator-øl som påskebryg fra Skærtorsdag. Fra i al fald 1900 kaldte De forenede Bryggerier sin Salvator-øl for Påskebryg.
Carlsberg bryggede formentlig sin første påskebryg i 1904, og i 1906 kom Tuborg Påskebryg på markedet.
I dag har stort set alle danske bryggerier en påskebryg i deres sortiment, som danskerne hvert år får fornøjelsen af, når påsken står for døren og højtiden fejres.
Påskebryg i mange udgaver
Den klassiske påskebryg er, ligesom Salvator-øllet, en fyldig øl med en høj alkoholprocent og en udpræget maltkarakter. Traditionelt set var de danske påskeøl mørkere og mere komplekse i smagen, men i dag er de fleste påskebryg brygget på lys malt, som giver øllet en lys til ravgylden farve. En del bryggerier brygger fortsat deres påskebryg som en Bock, men mange af bryggerierne har gennem årene også eksperimenteret med nye smage, øltyper og en lavere alkoholprocent. Kreativiteten har resulteret i, at påskebryg nu findes i mange forskellige udgaver – tilmed i lav-alkohol udgaver, hvor alkoholindholdet er under 3% og i alkoholfri udgaver.
P-dag
Dagen hvor Påskebryggen bliver frigivet kaldes P-dag, og denne tradition stammer helt tilbage fra 1952. Traditionen døde dog ud, men blev genoplivet i 2013. Derfor kender de fleste nok bedre til J-dag, hvor julebryggen frigives. Det var dog først i 1990, at den første J-dag blev afholdt, men nu er det en tilbagevendende begivenhed i november. Påskebryggen blev dengang frigivet tidligt på dagen, og dagen blev derfor en festdag blandt de unge, som droppede undervisningen for i stedet at drikke påsken ind. Derfor blev frigivelses-tidspunktet for påskebryggen og julebryggen ændret til kl. 20.59.