Økologisk specialøl til hr. og fru Danmark
Skanderborg Bryghus har kapacitet til at blive Danmarks femtestørste bryggeri, men har ikke glemt sit hobby-udgangspunkt og får hjælp fra 100 frivillige øl-elskere.
Solide borde/bænke-sæt langs periferien af en vindblæst p-plads i et industrikvarter i udkanten af Skanderborg. Er der virkelig nogen, der gider sidde dér – og hvorfor?
P-pladsen ligger foran Skanderborg Bryghus, og indenfor svarer direktør Anders Laursen klart ja på spørgsmålet. For det er umådeligt populært at svinge forbi bryghuset, når det er fyraften på kvarterets mange arbejdspladser. Og hvis vejret er skummelt, kan man krybe i ly i den rummelige bar, hvor bryghusets frivillige medarbejdere står klar ved polerede fadølshaner.
Nogle af dem var med fra starten i 2015, da det lykkedes for syv hobby-ølbryggere at sælge for otte mio. kr. folkeaktier og flytte ind i et gammelt autoværksted, hvor de tidoblede brygkapaciteten i forhold til hjemme i garagen.
– De 100 frivillige er Skanderborg Bryghus’ sjæl. Ud over at drive baren ordner de gaveæsker, pakker kvartpaller og kører øl ud. Til gengæld optjener de fadøl, og vi holder grillaftener, julefrokost og andre arrangementer for dem. Min søn på 19 er også frivillig og superstolt, når han svinger sit kort og giver vennerne en af sine optjente øl, fortæller Anders Laursen.
Yndlingsjulegave
Inde i selve bryggeriet rejser 27 blanke ståltanke sig 7-8 meter i vejret på rad og række forbundet med et væld af lukkede rørsystemer med lamper, der lyser skinnende grønt.
– Det er skønt legetøj, og jeg har meget få begrænsninger. Samtidig giver de lukkede rør et meget reduceret ilt-niveau i øllet, som derfor opleves meget friskere, siger brygmester Peter Schrøder og ligner et barn, der fortæller om sin yndlingsjulegave.
De syv øl-venners anlæg blev nemlig hurtigt for småt, og i 2018 skaffede ejerne – heriblandt iværksætteren Lars Kromand – 75 mio. kr. ved en aktieudvidelse, og nu har Skanderborg Bryghus kapacitet til at brygge fire mio. liter om året, hvilket vil gøre bryghuset til Danmarks femtestørste.
– Dér er vi ikke endnu, men vi er på vej. Vi kan ikke leve af øl-nørder alene, men forsøger at få hr. og fru Danmark til at drikke IPA og andre specialøl. Vi går efter det nationale detailmarked og markedsfører os med økologisk øl til en rimelig pris og bæredygtigt brygget, siger Anders Laursen og henviser til et særdeles klimavenligt naboskab.
Den ene nabo, Reno Syd, sender nemlig 140 grader varm damp direkte ind til hans brygkedler, mens den anden nabo, Skanderborg Fjernvarme, bagefter bruger overskudsvarmen til at få sin fjernvarme-temperatur til at stige med 5-10 grader. Samtidig henter en lokal landmand masken – kornrestproduktet fra brygningen – og gærfløden, som han fodrer sine dyr med.
Næppe slut med investeringer
Skanderborg Bryghus stiller gerne sit imponerende bryganlæg til rådighed for mindre bryggerier, som mangler kapacitet, og også producenter af kildevand, cider og læskedrikke benytter sig af det skinnende stållandskab.
Trods rigeligt med kedler, rør og teknologi er det ikke nødvendigvis slut med investeringerne:
– Vi kan ikke tappe på dåser. Endnu. Men markedet efterspørger dåser, som både er billige og gode for øllet. Og vi tror, at hr. og fru Danmark vil vænne sig til kvalitetsøl på dåser.