Mærkning af øl

Mærkningen på fødevarer giver forbrugeren nærmere oplysninger om produktets indhold og holdbarhed.

Øl fra Bryggeriforeningens medlemmer er mærket med følgende obligatoriske oplysninger: Varebetegnelse, ingredienser og næringsindhold (under 1,2 volumenprocent alkohol), allergener, alkoholindhold, nettomængde samt en holdbarhedsdato. Derudover er angivet oprindelsessted, hvis det er relevant samt kontaktoplysninger til det ansvarlige firma i mærkningen.

Øl fra Bryggeriforeningens medlemmer er derudover mærket med en række supplerende, frivillige oplysninger:

 • Genstandsmærkning
 • Fælles stilartsbetegnelser for øl
  (Lys Lager, Mørk Lager, Lys Ale, Mørk Ale, IPA, Hvedeøl, Stout/Porter)
 • Beskrivelse af smagsprofil for fylde, bitterhed, sødme, syrlighed og farve
 • Tappetidspunkt
  – enten datoangivelse eller angivelse af antal måneder før holdbarhedsdato
 • Anbefalinger af øllet i forhold til mad
 • Ingredienser
 • Kalorieindhold og/eller fuld næringsdeklaration
 • Brygge- og tappested/land

Varebetegnelse

Øl skal mærkes med følgende varebetegnelse: ”øl” eller ”pilsner”. Herudover kan suppleres med en stilartsbetegnelse.

Et fabrikations- eller varemærke eller et fantasinavn kan ikke træde i stedet for varebetegnelsen, men må gerne anvendes som supplement til varebetegnelsen.

Ingrediensliste

I fødevarelovgivningen er der i dag ikke krav om ingrediensmærkning på alkoholholdige produkter med mere en 1,2 volumenprocent alkohol. Medlemmerne af Bryggeriforeningen har valgt frivilligt at anføre ingrediensliste på øl.

I ingredienslisten er samtlige ingredienser og eventuelle tilsætningsstoffer opstillet. Derudover er allergene ingredienser fremhævet visuelt. De enkelte ingredienser er angivet i rækkefølge efter faldende vægt.

Det betyder, at øl er mærket med f.eks. følgende ordlyd:

”Ingredienser: Vand, hvedemalt, bygmalt, hvede, humle”

“Brygget af ingredienserne vand, bygmalt og humle”

”Brygget af ingredienserne vand, bygmalt, byg, glucosesirup, humle”.

Mærkning af tilsætningsstoffer


Hvis der er anvendt tilsætningsstoffer i øl, vil det altid fremgå af mærkningen. På etiketten står der dels, hvilken kategori det anvendte tilsætningsstof hører til – dvs. om det f.eks. er et farvestof, et konserveringsmiddel eller en antioxidant, dels selve stoffets navn eller dets E-nummer (fra Positivlisten). F.eks. kan der på en øl stå: “Farvestof: (Karamel)”, ”Konserveringsstof: E 220)”.

Næringsdeklaration

Næringsdeklarationen for en pilsner øl kan se sådan ud: Næringsindhold pr. 100 ml: energi 155 kJ/37 Kcal, fedt 0 g, heraf mættede fedtsyrer 0 g, kulhydrat 2,4 g, heraf sukkerarter 0 g, protein 0,5 g, salt 0 g.

Nettomængde

Nettomængden i øl angives i liter (l), centiliter (cl) eller milliliter (ml).

Alkoholoplysninger

Øl skal være mærket med det faktiske alkoholindhold udtrykt i % volumen. Volumenprocenten angiver alkoholindholdet i øl i rumfang: 1 % vol. alk. = 1 cl. ren alkohol i 100 cl. øl. En pilsnerøl har typisk en alkohol % vol. på 4,6.

Alkoholindholdet i øl er også udtrykt ved antal genstande på mærkningen. F.eks. svarer indholdet i en 33 cl pilsnerøl til 1 genstand. I Danmark svarer 1 genstand til 12 gram alkohol.

Holdbarhedsmærkning

Holdbarhedsdatoen er den dato, til og med hvilken fødevaren bevarer sine specifikke egenskaber under de rette opbevaringsforhold, og hvor varen med sikkerhed fortsat er egnet til at blive spist/drukket.

Øl bliver ikke sundhedsskadeligt, selvom holdbarhedsdatoen er overskredet, men det kan få en lidt ændret smag, især hvis øllet har været opbevaret i sollys og for varmt i lang tid.

Holdbarhedsdatoen er angivet lige efter ordlyden ”Bedst før”, når datoen angiver dagen (f.eks. 050422 eller 5. april 2022).

Regler om mærkning

De generelle regler om mærkning af fødevarer er fastsat i EU’s forordning om fødevareinformation til forbrugerne (nr. 1169/2011). EU-reglerne er suppleret med danske regler i en bekendtgørelse om mærkningssprog, nettoindhold, lot-nummer samt ikke-færdigpakkede fødevarer.