Julebryg

Juleøl brygges i dag i mange forskellige udgaver, men traditionelt set er øllet kendt for at være en stærkere, mørkere og mere sødlig øl.

Øl på gran baggrund

En højtidsøl

Julebryggen er ikke en øltype, men øllet der serveres i højtiden gemmer på historie og traditioner. Juleøl brygges i dag i mange forskellige udgaver, men traditionelt set er øllet kendt for at være en stærkere, mørkere og mere sødlig øl.

Årstids- og højtidsøl er en tradition, der stammer fra Norden. Hvornår traditionen helt præcist opstod, er der usikkerhed omkring, men man ved, at vikingerne var blandt dem, der anvendte øl ved særlige lejligheder. Vikingerne fejrede ganske vist ikke jul, som vi kender det, men “drak jul”, hvor de festede i dagevis. Traditionen med at brygge særligt godt og stærkt øl til juletid kan også spores tilbage til vikingetiden, hvor øllet blev hældt på tønde og kaldt Juletønden. Tønden blev sat frem ved juletid, og så længe der var øl i tønden, var det jul.

Julebryggen, som vi kender den i dag, stammer fra 1600-tallets sydtyske klostre, hvor Paulaner munkene udviklede Salvator Øllen – en ekstra stærk og næringsrig dobbelbock. Øllet blev brygget til fastetiden, hvor munkene ikke måtte indtage flydende kost, hvorfor en fyldig og nærende øl var nødvendig.

Et par hundrede år efter kom øllet til Danmark. Det blev dog i første omgang brugt som højtidsbryg i påsken. I 1905 lancerede Carlsberg sin første Påskebryg, mens den første danske kommercielle julebryg først kom på markedet, da Carlsminde i Nyborg i 1958 lancerede en julebryg.

I 1990 introducerede Tuborg den årlige J-dag, hvor man fejrer frigivelsen af årets julebryg. J-dag falder den første fredag i november måned.

I kraft af at der omkring årtusindeskiftet kom flere og flere mikrobryggerier, blev markedet også beriget med flere julebryg. I dag har stort set alle bryggerier en juleøl, de frigiver op til jul. Mange bryggerier brygger fortsat deres juleøl ud fra traditionen om, at øllet skal være stærkere, mørkere og sødere – og tilsat julens krydderier eller frugt – men der er ingen regler for, hvordan en julebryg skal brygges. Derfor findes der i dag næsten ingen ende på, hvilke ingredienser bryggerierne anvender for at skabe en unik julebryg, og øllets styrke varierer lige fra alkoholfri til over 10%.