Klimavenlig verdenssensation undervejs
Ørbæk Bryggeri samarbejder med opfinder om genbrug af CO2 fra ølproduktion i læskedrikke.
Af Michael Thorsen
Hvorfor smager øl og læskedrikke dejligt? Hvordan forarbejdes de? Og hvad er klimaprisen for den skønne smag?
Det er ikke nødvendigvis de første spørgsmål, tørstige danskere stiller sig selv, når skum og bobler har lagt sig. Nydelsen er forbrugernes privilegium. Processen bag smagsoplevelsen hører til hos producenterne, mens optimering af brygprocessen lægges i hænderne på kreative énere blandt teknikere, brygmestre og ingeniører.
At de sprællende CO2-bobler på tungen ofte er et sideprodukt fra produktion af kunstgødning, og at små og mellemstore bryggerier verden over tilsammen årligt producerer mange millioner kilo overskuds-CO2, som for det meste lukkes ud i atmosfæren, i stedet for at blive genbrugt i slutproduktet, betragtes internationalt som en naturlig bivirkning af ølbrygning.
Men heldigvis går bæredygtighed, klimabevidsthed og innovation ofte hånd i hånd ved ståltankene på bryggerierne i Danmark. Og netop i disse måneder testes på Fyn en CO2-besparende verdenssensation til øl- og sodavandsproduktion i mindre bryggerier.
Sparer 50.000 kilo CO2 årligt
I 2019 blev et ekstraordinært samarbejde til gavn for både klima, arbejdsmiljø og produktionsøkonomi født på Ørbæk Bryggeri, der allerede producerer økologisk. Opfinderen Kim Christian Dalum gik på opfordring af Ørbæks brygmester, Andreas Falkenberg, i gang med at udvikle et genindvindingsanlæg, som billigt og enkelt skulle kunne opsamle overskuds-CO2 fra bryggeriets ølproduktion og genbruge boblerne i sodavandsproduktionen.
Anlægget, som formentlig er det første i verden, stod færdigt i marts i år og har indtil videre præsteret som forventet. Hidtil har kun store bryggerier været i stand til at magte investeringen i teknologi, der kan genindvinde CO2. Men med Kim Dalums anlæg er muligheden nu også til stede for små og mellemstore bryggerier.
– Vi kan se, at vi kommer til at spare omkring 50.000 kilo CO2 om året og får en økonomisk besparelse på mellem 200.000 og 500.000 kroner. Vi slipper nemlig for at købe omkring halvdelen af vores CO2 hos gødningsproducenter i Norge, forklarer Ørbæk-brygmester Andreas Falkenberg.
Koster omkring 350.000 kroner
Kim Christian Dalum fortæller, at anlægget kommer til at koste omkring 350.000 kroner og beskriver det som et system af slanger og rør, der indsamler CO2 i luftform fra øllets gæringsproces. Herefter renser anlægget CO2´en, så eventuel bismag fjernes. Endelig komprimeres kulsyren til et højt tryk og fortættes under lav temperatur ved hjælp af bryggeriets køleanlæg. Til sidst pumpes CO2 over i en lagertank, hvorfra det kan bruges i produktionen af sodavand.
– Forenklingen og billiggørelsen er først og fremmest skabt ved at benytte bryggeriets egen glykol-køling, og ved at reducere kompressorens tre cylindre til én – og med kun ét drev. Konstruktionens enkelthed betyder, at kompressoren også er oliefri, siger Dalum.
Betydelig økonomisk gevinst
Både Andreas Falkenberg og Kim Dalum mener, at CO2-genindvindingsanlægget vil kunne gavne mindst 100 små og mellemstore bryggerier i Danmark. Dalum drømmer tillige om et gennembrud uden for landets grænser. Desuden snakker de begge om at udvikle nye og mindre anlæg og især nogle, der kan bruges til at fylde CO2-cylindre til fadøls-fustager.
– For Ørbæk Bryggeri betyder anlægget i første omgang, at vi sparer CO2 svarende til alle vores 18 medarbejderes årlige udledning ved bilkørsel. Og hvis vi derudover med tiden kan sende små anlæg ud til for eksempel barer sammen med vores fustager, så kan det også føre en betydelig økonomisk gevinst med sig, forudsiger Andreas Falkenberg.