Øl knytter naturperle sammen
Det nye bryghus på Egholm i Limfjorden er et fællesprojekt, der skal tiltrække endnu flere besøgende til Danmarks største økologiske ø.
De hvide røgfaner fra Aalborg Portlands skorstene hersker over udsigten mod øst. Men lydbilledet er domineret af fuglesang og bølgeskvulp. Og vender man ryggen mod cementproduktionen folder et fladt landskab med blide enge og kornmarker sig ud for ens øjne.
Vi er på den naturskønne Limfjords-ø Egholm, som for et år siden fik stor medieopmærksomhed, fordi et politisk flertal i Folketinget afsatte 7 mia. kr. til en ny forbindelse over fjorden via Egholm, hvilket vakte oprør ikke bare på øen, men også blot blandt miljø- og naturorganisationer.
Nu har frygten for pyloner og asfalt hen over øen dæmpet sig, og holdet bag Egholm Bryghus har fuld fart på. Det har etableret et bæredygtigt bryggeri, der skal gøre det endnu mere attraktivt at besøge Egholm og samtidig knytte øboerne yderligere sammen.
– Vi vil gerne gøre noget, der gør noget for Egholm, lyder det fra Ronni Algaret, der sammen med Michelle Poulsen købte en ejendom på Egholm for seks år siden.
Parret ønskede at etablere en gårdbutik med produkter fra øen, herunder deres egne is og øl.
Samtidig var ejeren af Restaurant Kronborg på Egholm, Kasper Kristensen, og Ove og Anne Kathrine Axelsen fra den økologiske gård Nørkærlund i gang med at kigge på et bryganlæg, der skulle placeres i en af tre amerikaner-kornsiloer på gården.
Lokal støtte og cirkularitet
Derfor gik de alle fem sammen om at skaffe LAG-midler og Ø-støtte, og de udstedte 150 folkeaktier á 3500 kr., som mødte stærk lokal opbakning og blev revet væk.
Stor var spændingen, da hele holdet mødtes den 3. februar 2022 om morgenen for at brygge den første øl på det nye bryganlæg i siloen sammen med Viborg Bryghus’ brygmester, Antoni Madsen, der bor i cykelafstand fra færgen på den anden side.
– Jeg har brygget i køkkenet nogle gange, og processen er den samme, men det krævede lige noget indkøring at få det hele til at spille, smiler Kasper Kristensen og erkender, at det første bryg godt kunne have været bedre.
Men nu er kvaliteten i top, og femkløveret er stolte over deres øl. Ikke mindst fordi de er en del af et cirkulært forløb. Kornet til maltbyggen kommer fra Nørkærlunds marker, og vandet fra Egholms egen boring. Kornresterne fra brygningen, masken, anvendes som foder til gårdens grise, hvis gødning spredes på markerne og giver næring til næste kornhøst.
– Og selvfølgelig skal vores øl certificeres som økologisk, siger Michelle Poulsen.
—
03/06/2022