• Medlemslogin
Søg
Bryggeriforeningen
  • Nyheder
  • Drikkevarer
    • Øl
    • Læskedrik
    • Vand
  • Tal
    • Tal om drikkevarebranchen
    • Tal om øl
    • Tal om læskedrikke
    • Tal om vand
    • Tal om miljø & emballage
  • Ansvarlighed
  • For medlemmer
  • Foreningen
  • Kontakt
  • Søg
  • Menu Menu

Øl knytter naturperle sammen

Aktuelt, Mad og Øl, Øl

Det nye bryghus på Egholm i Limfjorden er et fællesprojekt, der skal tiltrække endnu flere besøgende til Danmarks største økologiske ø.

De hvide røgfaner fra Aalborg Portlands skorstene hersker over udsigten mod øst. Men lydbilledet er domineret af fuglesang og bølgeskvulp. Og vender man ryggen mod cementproduktionen folder et fladt landskab med blide enge og kornmarker sig ud for ens øjne.

Vi er på den naturskønne Limfjords-ø Egholm, som for et år siden fik stor medieopmærksomhed, fordi et politisk flertal i Folketinget afsatte 7 mia. kr. til en ny forbindelse over fjorden via Egholm, hvilket vakte oprør ikke bare på øen, men også blot blandt miljø- og naturorganisationer.

Nu har frygten for pyloner og asfalt hen over øen dæmpet sig, og holdet bag Egholm Bryghus har fuld fart på. Det har etableret et bæredygtigt bryggeri, der skal gøre det endnu mere attraktivt at besøge Egholm og samtidig knytte øboerne yderligere sammen.

– Vi vil gerne gøre noget, der gør noget for Egholm, lyder det fra Ronni Algaret, der sammen med Michelle Poulsen købte en ejendom på Egholm for seks år siden.

Parret ønskede at etablere en gårdbutik med produkter fra øen, herunder deres egne is og øl.

Samtidig var ejeren af Restaurant Kronborg på Egholm, Kasper Kristensen, og Ove og Anne Kathrine Axelsen fra den økologiske gård Nørkærlund i gang med at kigge på et bryganlæg, der skulle placeres i en af tre amerikaner-kornsiloer på gården.

Lokal støtte og cirkularitet

Derfor gik de alle fem sammen om at skaffe LAG-midler og Ø-støtte, og de udstedte 150 folkeaktier á 3500 kr., som mødte stærk lokal opbakning og blev revet væk.

Stor var spændingen, da hele holdet mødtes den 3. februar 2022 om morgenen for at brygge den første øl på det nye bryganlæg i siloen sammen med Viborg Bryghus’ brygmester, Antoni Madsen, der bor i cykelafstand fra færgen på den anden side.

– Jeg har brygget i køkkenet nogle gange, og processen er den samme, men det krævede lige noget indkøring at få det hele til at spille, smiler Kasper Kristensen og erkender, at det første bryg godt kunne have været bedre.

Men nu er kvaliteten i top, og femkløveret er stolte over deres øl. Ikke mindst fordi de er en del af et cirkulært forløb. Kornet til maltbyggen kommer fra Nørkærlunds marker, og vandet fra Egholms egen boring. Kornresterne fra brygningen, masken, anvendes som foder til gårdens grise, hvis gødning spredes på markerne og giver næring til næste kornhøst.

– Og selvfølgelig skal vores øl certificeres som økologisk, siger Michelle Poulsen.

—

03/06/2022

03/06/2022/af Cecilie Hastrup
Del artiklen på sociale medier
  • Del på Facebook
  • Del på LinkedIn
https://bryggeriforeningen.dk/wp-content/uploads/2022/05/Egholm-Bryghus.png 1905 5000 Cecilie Hastrup https://bryggeriforeningen.dk/wp-content/uploads/2020/04/logo-bryggeriforeningen-black.png Cecilie Hastrup2022-06-03 10:54:092022-06-13 09:17:46Øl knytter naturperle sammen

Nyeste

  • Endnu flere bryggerier i Danmark
  • Classic-øl i markant fremgang
  • Nyt revolutionerende rensesystem på Mikkellers barer
  • EU-forslag risikerer trods gode hensigter at gå ud over miljøet
  • Debatindlæg: Brug digital alderskontrol til at forhindre salg af alkohol til mindreårige

Kategorier

  • Aktuelt
  • Drikkevarebranchen
  • Drikkevarerbranchen
  • Emballage
  • Forbrug
  • Læskedrik
  • Mad og Øl
  • Marked
  • Miljø
  • Øl
  • Salg og afgifter
  • Samfund
  • Tal
  • Vand
  • Viden

Bryggeriforeningen

Faxehus
Gamle Carlsberg Vej 16
DK-1799 København V

CVR: 4892 3518

T: 7216 2424

M: info@bryggeriforeningen.dk

Vilkår og persondatapolitik

Cookiepolitik

Besøg også

Den Skandinaviske Bryggerhøjskole 

Alkoholpartnerskabet

Alkoholreklamenævnet

Læskedrikreklamenævnet

Følg os

Efter 20 års tørke brygges der igen øl i Hjørring
Scroll to top