Digitale vandmærker og højhastighedskameraer kan reducere mængden af plastikaffald og emballage, der ender i naturen
I Danmark genanvendes 92% af vores tomme flasker og dåser med pant, men ikke alle EU-lande har et producentansvarssystem for drikkevareemballager eller et lige så veludviklet affaldssorteringssystem som Danmark. I 2025 indføres et nyt EU-direktiv, og som konsekvens af dette stilles der krav til alle EU-lande om, at de skal sørge for, at emballage bliver genanvendt. Det vil fremover også være emballageforbrugende virksomheders ansvar, at emballagen genanvendes, efter den har forladt fabrikken eller butikken.
Et udviklingsprojekt på Amager kan hjælpe med at imødekomme det øgede producentansvar. Bag projektet står bl.a. Dansk Retursystem, Alliance To End Plastic Waste og den europæiske mærkevareorganisation AIM. De har udviklet en banebrydende teknologi til, hvordan vi i fremtiden kan sortere emballage og mindske mængden af plastikaffald og emballage, der ryger til forbrænding eller i naturen.
Projektet har fået navnet HolyGrail2. Det er en teknologi baseret på intelligent emballage med et digitalt vandmærke. Vandmærkerne laves med små prikker i emballagen. De kan ikke ses med det blotte øje, men et kamera kan scanne de usynlige koder og derved differentiere de forskellige typer emballage fra hinanden.Teknologien implementeres ved, at der tilføjes moduler med et højhastighedskamera til sorteringsmaskinerne på sorteringsanlæg. Kameraerne er specielle scannere, der kan læse de digitale vandmærker og dermed genkende affald med ens kemiske signaturer, så de kan sorteres sammen og derefter genanvendes.
Der arbejdes lige nu på en prototypemaskine, der i efteråret 2021 har været installeret på Amager Ressource Center i København for at undersøge, hvor godt emballagen med digitale vandmærker klarer sig. Disse test er gået godt, og udviklerne af maskinen forventer, at maskinen kommer på markedet i midten af 2022. Derefter er det op til industriens affaldsproducenter at investere store summer i maskinen, hvis HolyGrail2.0 skal være med til at ændre, hvor meget affald der ryger til forbrænding eller i naturen.
Om digitale vandmærker
Digitale vandmærker er på størrelse med en fremkrone og er spredt ud over emballagens overflade i et tæt mønster. Koden i vandmærket kan f.eks. indeholde oplysninger om emballagens materiale, hvorvidt den er genanvendelig, eller om den er fødevaregodkendt. Teknologien muliggør en langt mere effektiv og detaljeret automatisk sortering af emballagerne i affaldsstrømmen end førhen, så genanvendeligt materiale på ny kan få værdi for os alle sammen.
Dansk Retursystem har lavet en video om HolyGrail2.0-projektet. Den kan ses her.
—
5/1/2022