Høje krav til kvaliteten af vand på flaske
Kvaliteten af hanevand bliver ofte fremhævet på bekostning af naturligt mineralvand og kildevand. Samtidig hævdes det i strid med fakta, at vand på karton er mere klimavenligt end vand på flaske.
Det seneste års tid har Bryggeriforeningen flere gange oplevet, at hanevand bliver promoveret med negative påstande om naturligt mineralvand og kildevand.
Dels påstår flere sundhedsaktører, at der er strengere krav til kvaliteten af hanevand end til kvaliteten af vand på flaske.
Dels hævder leverandører af vand på karton, at denne type emballage er mere miljøvenlig end plastflasker i pantsystemet.
Begge påstande er forkerte.
Pesticider forbudt i naturligt mineralvand
De kvalitetskrav, der stilles til hanevand fra et vandværk, og de kvalitetskrav, der stilles til vand på flaske (naturligt mineralvand, kildevand og emballeret vand), er reguleret efter lovgivningen.
Hanevand er underlagt de kvalitetskrav, der fremgår af Miljø- og Fødevareministeriets drikkevandsbekendtgørelse. De samme krav gælder for naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand, men disse typer af vand skal overholde række supplerende krav i Fødevarestyrelsens såkaldte mineralvandsbekendtgørelse, som er udformet efter et EU-direktiv.
– Der er lidt strengere krav til de mikrobiologiske parametre for vand, der tappes på flaske, end til det vand, der tappes fra forbrugers taphane. Det gælder både for naturligt mineralvand, kildevand og almindeligt vand på flaske. Det sikrer, at vandet i flasken er sikkert at drikke, selv om der under opbevaringen sker en lille stigning i kimtallet, siger fuldmægtig Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen.
I forhold til naturligt mineralvand, som er den hyppigst forekomne type vand på flaske i Danmark, siger reglerne, at vandet slet ikke må indeholde organiske mikroforureninger, herunder pesticidrester. Når det gælder de naturligt forekommende stoffer i mineralvandet, er der for flere stoffers vedkommende højere grænseværdier, end hvad der gælder for hanevand.
– Der er højere grænseværdier for indhold af fluorid, bly, cyanid og arsen i naturligt mineralvand end i drikkevand og kildevand. Hvis fluorindholdet er højere end grænseværdien for drikkevand, skal dette mærkes. Der er tale om naturligt forekomne stoffer i vandet og ikke forureninger, siger fuldmægtig Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen.
Plastflasker til vand er bedre for klimaet end kartoner
Ligeledes er det ukorrekt, når man på kartoner med vand kan læse, at de er klimavenlige, mens man opfordres til at undgå flaskevand.
Men sandheden er, at effekten på klimaet er betydeligt lavere fra en vandplastflaske i det danske pantsystem end fra en karton til vand. Det viser en miljøvurdering, som DTU Miljø har udført for Bryggeriforeningen.
– Resultaterne viser, at kartoner har et større netto CO2-aftryk end plastflaskerne. Det skyldes i stor grad, at plastflaskerne bliver genanvendt, hvorimod kartonerne bliver brændt, sagde seniorforsker Anders Damgaard fra DTU Miljø i Nyt fra Bryggeriforeningen december 2019.
Kartoner til vand er lavet af karton, plast (bl.a. låget) og aluminium (inderfolie). De ender i husholdningsaffaldet og dermed i kommunernes forbrændingsanlæg. Derimod bliver 94% af plastflaskerne til vand indsamlet og genanvendt via de danske bryggeriers og tapperiers pant-og retursystem, Dansk Retursystem.
Halvliters plastflasker på 24 gram belaster ifølge DTU klimaet 25-53% mindre end tilsvarende kartoner – afhængigt af plastflaskernes indhold af genanvendt PET, som er den plasttype, der bruges til emballager. Og plastflasker på 14,2 gram har en klimabelastning, der er hele 56-72% lavere end kartonernes klimabelastning. De plastflasker til kilde- og mineralvand, som Bryggeriforeningens medlemmer bruger, vejer under 24 gram i gennemsnit.
– I vores optik bruger visse aktører desværre vildledende markedsføring. Der er meget godt at sige, om vores glimrende hanevand i Danmark. Men man kan sagtens rose det uden at tale nedsættende om naturligt mineralvand og kildevand, som er et velsmagende og sikkert supplement til hanevand, når man er på farten og langt fra en vandhane, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
Tre typer af flaskevand uden brus i Danmark
Naturligt mineralvand
Naturligt mineralvand udgør langt størstedelen af det vand uden brus på flaske, som drikkes i Danmark. Denne type vand er godkendt af de danske fødevaremyndigheder som naturligt mineralvand. Der findes en liste over godkendte naturlige mineralvande i EU. De skal stamme fra en underjordisk kilde, og de skal overholde regler om bl.a. udvinding og mikrobiologiske grænseværdier, der er fastsat i en dansk bekendtgørelse om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand.
Kildevand
Kildevand er ikke som naturligt mineralvand godkendt særskilt af fødevaremyndighederne. Kildevand skal, ligesom naturligt mineralvand, stamme fra en underjordisk kilde, og kildevand skal overholde regler om bl.a. udvinding og mikrobiologiske grænseværdier, der er fastsat i bekendtgørelsen om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand, samt kemiske grænseværdier, der er fastsat i et EU-direktiv om kvaliteten af drikkevand.
Emballeret drikkevand
Emballeret drikkevand er drikkevand, der er tappet på flaske eller anden emballage, og kravene hertil er også fastsat i bekendtgørelsen om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand og i direktivet om drikkevandkvalitet.