Plastflasker til vand er bedre for klimaet end kartoner
Klimaaftrykket fra vandplastflasker i pantsystemet er markant lavere end fra kartoner, viser en undersøgelse, som DTU Miljø har udført for Bryggeriforeningen. Samtidig er det bedre for klimaet, jo lettere plastflaskerne er, og jo mere genbrugsplast de består af.
Får man en karton med vand i hånden, kan man ofte læse på emballagen, at den er klimavenlig. Men effekten på klimaet er betydeligt lavere fra en vandplastflaske end fra en karton til vand. Det viser en ny DTU Miljø-undersøgelse.
– Resultaterne viser, at kartoner har et større netto CO2-aftryk end plastflaskerne. Det skyldes i stor grad, at plastflaskerne bliver genanvendt, hvorimod kartonerne bliver brændt, konkluderer seniorforsker Anders Damgaard fra DTU Miljø, som har udført undersøgelsen for Bryggeriforeningen.
Kartoner til vand er lavet af karton, plast (bl.a. låget) og aluminium (inderfolie). De ender i husholdningsaffaldet og dermed i kommunernes forbrændingsanlæg. Derimod bliver 93% af plastflaskerne til vand indsamlet og genanvendt via de danske bryggeriers og tapperiers pantsystem.
– Resultaterne viser yderligere, at klimaeffekten mindskes betydeligt ved at vælge lettere plastflasker, siger Anders Damgaard.
Plastflasker på 24 gram belaster således klimaet 25-53% mindre end kartoner – afhængigt af plastflaskernes indhold af genanvendt PET, som er den plasttype, der bruges til emballager. Men plastflasker på 14,2 gram har en klimabelastning, der er hele 56-72% lavere end kartonernes klimabelastning. De plastflasker til kilde- og mineralvand, som Bryggeriforeningens medlemmer bruger, vejer under 24 gram i gennemsnit.
– Ved brug af genanvendt PET kan man mindske klimaeffekten yderligere, siger Anders Damgaard.
I øjeblikket er der i gennemsnit 28% genanvendt PET i flaskerne fra medlemmer af Bryggeriforeningen. Medlemmerne lancerede sidste år Europas mest ambitiøse miljømål for deres plastflasker. I 2025 skal der således være mindst 50% genanvendt PET i alle deres nye plastflasker, hvilket er dobbelt så meget som EU’s målsætning i det nye direktiv om engangsplast, hvor målet er 25% genanvendt PET i 2025 og 30% genanvendt PET i 2030.
– Det er godt at konstatere, at vores medlemmer har valgt den klimamæssigt mest optimale løsning ved at vælge plast som emballage til deres kilde- og mineralvand. Men vi bestræber os på at mindske klimaeffekten endnu mere ved både at gøre flaskerne endnu lettere i de kommende år og ved at anvende endnu mere genanvendt PET, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
Han ærgrer sig over, at EU’s ellers udmærkede plastikdirektiv indeholder krav om, at plastlåg til drikkevarebeholdere skal være fastgjort til beholderne. For kravet giver ingen mening i Danmark, idet ni ud af ti flasker, der afleveres i pantsystemet, har låget på. Tværtimod vil EU-kravet betyde, at forbruget af plast øges, fordi tapperierne er nødt til at bruge ekstra plast for at fastgøre lågene.
– Kravet modarbejder desværre vores bestræbelser på at mindske klimabelastningen fra vores produkter. Derfor arbejder vi for, at EU fritager lande med velfungerende pantsystemer fra kravet om fastgjorte låg, siger Niels Hald.
—
10/12/2019
Opdateret: 07/03/2023